Εταιρία
Artemis Culture
Πιστεύουμε ότι μια νέα αναγέννηση βρίσκεται μπροστά μας, όπου το παρελθόν και το παρόν εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζουν το «Τώρα». Ελπίζουμε να ενώσουμε τους ανθρώπους μέσα από την τέχνη, τις ιδέες και τη φαντασία, με έργα που προκαλούν σκέψη, κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Θέατρο: Κλασικό και Μοντέρνο
Performance Art
Grass-roots events
Multimedia
Διαδικτυακά σεμινάρια, σεμινάρια και εργαστήρια
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ
Η Artemis Culture προσπαθεί να βοηθήσει στη δημιουργία κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης και αρμονίας, μέσω των Τεχνών.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Είμαστε καλλιτέχνες που αγαπάμε να εξερευνούμε την απεριόριστη δυναμική των τεχνών. Με ιδρυτικά μέλη την Φοίβη Φίλντιση και τον Νίκο Διονύσιο, η Artemis Culture είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Το περιεχόμενο της Artemis Culture γράφεται από ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Ο Νίκος Διονύσιος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος και δάσκαλος υποκριτικής. Έχει διδάξει σε σχολές όπως, Royal Academy of Dramatic Art (RADA), Central School of Speech and Drama, Goldsmiths University of London, Lancaster University, London Actors Centre (Equity), Italia Conti Academy, Stratford Festival of Canada, κλπ. Στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πέτρας, οργάνωσε το μοναδικό 3ετες πρόγραμμα συγκεντρωμένο στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και κωμωδία. Το επιτυχές πρόγραμμα λειτούργησε για 10 χρόνια (μέχρι το covid).
Το 2007 σκηνοθέτησε και χορογράφησε τους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας και το 2008 τις “Βάκχες” του Ευριπίδη που περιόδευσε και στην Ιταλία (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg IIIa). Το θεατρικό έργο “Φώς και Σκοτάδι”, παρουσιάστηκε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης το 2010 ανοίγοντας το αμφιθέατρο μετά από 2.500 χρόνια. Σκηνοθέτησε τους “Πέρσες” του Αισχύλου στο Φεστιβάλ Πέτρας, “Εφήμερα” στο Μ. Κακογιάννης - Κεντρική Σκηνή, “Μολλόϋ” του Σάμιουελ Μπέκετ στο Στούντιο Πέτρας και το 2024 το ”Περιμένοντας τον Γκοντό” στο αγγλόφωνο Theatre of the No στην Αθήνα.
Σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει δουλειά στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική. Το αντιπροσωπευτικό του έργο «Εφήμερα» ακολούθησε διεθνή καριέρα και επιβραβεύτηκε με την ποίηση των Μάργκαρετ Άτγουντ, Χάρολντ Πίντερ και Νίκου Εγγονόπουλου. Το 2003 σκηνοθέτησε και χορογράφησε τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη για την επέτειο των 50 χρόνων του Stratford Festival of Canada. Έχει γράψει θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στο Τορόντο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Χόνγκ Κόνγκ, Παρίσι, Εδιμβούργο. Το performance art “Repercussions” παρουσιάστηκε στο Royal Albert Hall για τη Διεθνή Αμνηστία.
Ο Νίκος Διονύσιος Μητρογιαννόπουλος είναι από την Αθήνα και σπούδασε στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, Καρόλου Κουν. Πρωταγωνιστής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και άλλων σχημάτων, ερμήνευσε μεταξύ άλλων: Ορέστη στον “Ορέστη” του Ευριπίδη, Ετεοκλή στους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου, Αλκιβιάδη στο “Τίμων ο Αθηναίος” του Σαίξπηρ με τον Δημήτρη Χορν, Ευριπίδη στις “Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη, Σλίνκ στη ”Ζούγκλα των Πόλεων” του Μπρεχτ, (τιμητική διάκριση για την ερμηνεία), Μαρσέλ Σερντάν και Υβ Μοντάν στην “Εντίθ Πιάφ” της Παμ Γκεμς, Ρόμπερτ στου Τζέημς Τζόυς “Οι Εξόριστοι”, Διόνυσο στις “Βάκχες” του Ευριπίδη και άλλα. Το 2018 ερμήνευσε Διόνυσο, “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, το 2019 Μενέλαο, Ιφιγένεια εν Αυλίδι“ του Ευριπίδη στο Θέατρο Πέτρας και το 2023 τον ρόλο του Μουσικού στο ”Περί Θανάτου . . . Ζωής” του Jose’ Saramago στο θέατρο Αργώ.
Συμμετείχε στην οργάνωση και ολοκλήρωση της πολιτιστικής συμφωνίας μεταξύ Καναδά και Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος πολιτισμού με: Καναδικό Υπουργείο Ιθαγενών Υποθέσεων, Καναδικό Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Πολυπολιτισμού του Οντάριο και Συμβούλιο Αυτοχθόνων Αμερικανών. Ως συν-ιδρυτής της Άρτεμις Πολιτισμός ο Νίκος πιστεύει στην άμεση σχέση περιβάλλοντος και τέχνης.

Φοίβη Φίλντιση
Η Φοίβη Φίλντιση είναι Creative Director της πολιτιστικής εταιρείας Artemis Culture.
Οργάνωσε την πρώτη έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα» στη Βόρεια Αμερική. Έχει δημιουργήσει θεατρικές παραστάσεις κάτω από την πανσέληνο, εργαστήρια σε ανοιχτούς χώρους - Natura, συνδιοργάνωσε το άνοιγμα του αρχαίου αμφιθεάτρου στην Αρχαία Μεσσήνη, μετά από 2500 χρόνια, με το έργο «Φως και σκοτάδι» κ.λπ.
Η Φοίβη είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Προετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και την άγνωστη ιστορία του. Η μικρού μήκους ταινία της «Ο δρόμος» είναι μια avant-garde ματιά σε έναν σύγχρονο Διογένη.
www.fildissi.com

Η Αρτέμιδα (έως το 1977 ονομαζόταν Λούτσα) είναι μια παραθαλάσσια παραθεριστική πόλη στην Ανατολική Αττική. Από το 2011 που η τοπική αυτοδιοίκηση μεταρρυθμίστηκε, αποτελεί μέρος του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, του οποίου είναι δημοτική μονάδα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που ενώνει τις δύο πόλεις.
Η Αρτέμιδα με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων καλύπτει έκταση 18.653 km2. και βρίσκεται στην ακτογραμμή του Αιγαίου, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Αττικής. Βρίσκεται 5 χλμ νότια της Ραφήνας, 8 χλμ ανατολικά των Σπάτων, 9 χλμ βόρεια του Πόρτο Ράφτη και 25 χλμ ανατολικά του κέντρου της Αθήνας. Η εθνική εθνική οδός 85 (Ραφήνα - Λαύριο) περνά μέσα από την πόλη.
Γνωστή για τις παραλίες της, η περιοχή της Αρτέμιδας έχει πλούσια και ποικίλη ιστορία. Η πόλη πήρε το όνομά της από την Θεά Άρτεμις. Αξιοσημείωτα αρχαία μνημεία είναι ο ναός της Ταυροπόλου και το ιερό της Βραυρώνας.
Ο Ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος βρίσκεται στην παραλία, καθώς και ένας μικρότερος ναός, περίπου 262 μέτρα νοτιότερα, αφιερωμένος σε μια άγνωστη θεά. Σύμφωνα με πηγές, ιδρυτής του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος είναι ο Ορέστης, ο οποίος μετέφερε το ξύλινο λατρευτικό άγαλμα (ξόανο) της θεάς από την Ταυρίδα, αποβιβάστηκε στην ανατολική ακτή της Αττικής και έχτισε τον ναό για την Θεά Άρτεμη.
Πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αρτέμιδα με το Μαρκόπουλο βρίσκεται ο Ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, (η Βραυρώνα βρίσκεται στην ακτή μεταξύ Αρτέμιδας και Μαρκόπουλου, περίπου 20 χλμ. Από την Αθήνα).
Ο αρχαίος ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος έχει δωρικό στιλ και άνθισε τον 5ο-4ο αιώνα π.χ. Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιφιγένεια μεταφέρθηκε εδώ από τη γη των Ταύρων από τον αδερφό της Ορέστη και ήταν η ιέρεια του ναού.
Η περιοχή έχει επίσης πολλές και αξιόλογες εκκλησίες τόσο μέσα στην πόλη όσο και κατά μήκος της ακτογραμμής. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος με την καταπληκτική θέα του.
Η Αρτέμιδα έχει πολύ περισσότερη ιστορία και λαογραφία να μας αποκαλύψει. Τα πρόσφατα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ήταν ένας σημαντικός αρχαίος οικισμός που συνεχίζει να ευδοκιμεί.