Κοινότητα

Κοινότητα


Η Artemis Culture δημιουργεί και παρουσιάζει δρασεις, grass roots events.
Αγκαλιάζουμε το φυσικό περιβάλλον και προωθούμε κατανόηση,
φροντίδα και στήριξη των μοναδικών χαρισμάτων της περιοχής.

Συμμετέχουμε ενεργά στην τοπική κοινότητα και δημιουργούμε κοινοτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και άλλα.

 

Ιστορία

Η Αρτέμιδα (έως το 1977 ονομαζόταν Λούτσα) είναι μια παραθαλάσσια παραθεριστική πόλη στην Ανατολική Αττική. Από το 2011 που η τοπική αυτοδιοίκηση μεταρρυθμίστηκε, αποτελεί μέρος του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, του οποίου είναι δημοτική μονάδα.  Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που ενώνει τις δύο πόλεις.

Η Αρτέμιδα με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων καλύπτει έκταση 18.653 km2. και βρίσκεται στην ακτογραμμή του Αιγαίου, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Αττικής. Βρίσκεται 5 χλμ νότια της Ραφήνας, 8 χλμ ανατολικά των Σπάτων, 9 χλμ βόρεια του Πόρτο Ράφτη και 25 χλμ ανατολικά του κέντρου της Αθήνας. Η εθνική εθνική οδός 85 (Ραφήνα - Λαύριο) περνά μέσα από την πόλη.

Γνωστή για τις παραλίες της, η περιοχή της Αρτέμιδας έχει πλούσια και ποικίλη ιστορία. Η πόλη πήρε το όνομά της από την Θεά Άρτεμις. Αξιοσημείωτα αρχαία μνημεία είναι ο ναός της Ταυροπόλου και το ιερό της Βραυρώνας.

Ο Ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος βρίσκεται στην παραλία, καθώς και ένας μικρότερος ναός, περίπου 262 μέτρα  νοτιότερα, αφιερωμένος σε μια άγνωστη θεά. Σύμφωνα με πηγές, ιδρυτής του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος είναι ο Ορέστης, ο οποίος μετέφερε το ξύλινο λατρευτικό άγαλμα (ξόανο) της θεάς από την Ταυρίδα, αποβιβάστηκε στην ανατολική ακτή της Αττικής και έχτισε τον ναό για την Θεά Άρτεμη.

Πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αρτέμιδα με το Μαρκόπουλο βρίσκεται ο Ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, (η Βραυρώνα βρίσκεται στην ακτή μεταξύ Αρτέμιδας και Μαρκόπουλου, περίπου 20 χλμ. Από την Αθήνα).

Ο αρχαίος ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος έχει δωρικό στιλ και άνθισε τον 5ο-4ο αιώνα π.χ.   Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιφιγένεια μεταφέρθηκε εδώ από τη γη των Ταύρων από τον αδερφό της Ορέστη και ήταν η ιέρεια του ναού.

Η περιοχή έχει επίσης πολλές και αξιόλογες εκκλησίες τόσο μέσα στην πόλη όσο και κατά μήκος της ακτογραμμής. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος με την καταπληκτική θέα του.

Η Αρτέμιδα έχει πολύ περισσότερη ιστορία και λαογραφία να μας αποκαλύψει. Τα πρόσφατα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ήταν ένας σημαντικός αρχαίος οικισμός που συνεχίζει να ευδοκιμεί.

 

© artemisculture.gr - all rights reserved.